Kategorie blog
Produkt dnia
Maranta trzcinowa trzcinowata BIO 200g Terrasana
Maranta trzcinowa trzcinowata BIO 200g Terrasana
14,90 zł
Kontakt
BIOżywczy Agnieszka Kogut
ul. Królowej Jadwigi 137, lok 2.12
80-034 Gdańsk

telefon: +48 881 917 355
e-mail: biuro@biozywczy.pl
Chmura tagów
Chleb gryczano-jaglany na naturalnym zakwasie "samo zdrowie" 0
Chleb gryczano-jaglany na naturalnym zakwasie "samo zdrowie"

Chleb to podstawa naszej diety, uwielbiamy go z różnych powodów. Za to, że przygotowanie i zjedzenie kanapki to ekspresowa metoda na zwalczenie głodu. Za to, że pasuje do zup, sałatek, dań z grilla. Za to, nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Za to, że można go jeść na słodko i na wytrawnie... Należy jednak przy tym pamiętać, żeby chleb nie był tylko pustym "zapychaczem", ale stanowił pełnowartościowe dopełnienie posiłku. Tak się składa, że znamy przepis na taki chleb i bardzo chętnie się nim z Wami podzielimy. Przepis jest niezwykle prosty i w podstawowej wersji składa się z czterech składników. Kaszy gryczanej i jaglanej, wody i soli. Jednak najsmaczniejszy jest w wersji "na bogato" z dowolnymi dodatkami: siemieniem lnianym, chia, babką płesznik, słonecznikiem, pestkami dyni, czarnuszką, kminkiem, sezamem, suszonymi owocami. W smaku przypomina chleb żytni, a w konsystencji chleb razowy. Wypiek powstaje na naturalnym zakwasie, dlatego jest bogaty w witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i dbają o jego prawidłowe funkcjonowanie. Do wykonania zakwasu najlepiej używać wody wysokomineralizowanej nasyconej dwutlenkiem węgla, żeby "rozruszać" zakwas. Proces nie jest skomplikowany, natomiast może wydawać się długotrwały z uwagi na czas potrzebny do powstania zakwasu. Naszym sposobem na to, żeby w domu nie zabrakło chleba jest rozpoczynanie wyrobu w momencie, kiedy poprzedni bochenek zniknął już w połowie. Chleb jest niezwykle syty i wydajny. Należy przyzwyczaić się do tego, że liczba kromek zjadanych podczas jednego posiłku zmaleje, a zadowolenie żołądka wzrośnie :) Pieczywo trzymane w lodówce zachowuje świeżość do 5ciu dni, jednak im świeższe tym smaczniejsze. Dobrym i sprawdzonym sposobem na jego użycie po 3cim dniu jest wrzucenie kromek do tostera lub piekarnika i podawanie na ciepło. Dość już gadania, teraz do roboty :)

Składniki:

  • Kasza gryczana 400g
  • Kasza jaglana 200g
  • woda wysokomineralizowana ok.700ml
  • łyżeczka soli
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

Obie kasze należy przesypać do szklanego naczynia i zalać wodą wysokozmineralizowaną 1cm powyżej lini kasz (zakwasu nie należy wyrabiać w naczyniach metalowych ani plastikowych). Odstawić na 24h na blacie i zaglądać co kilka godzin. Należy obserwowac poziom wody w mieszance, na początku kasze wchłoną cały płyn i będzie trzeba uzupełniać wodę tak, żeby była na równi z powierzchnią kasz (może się zdarzyć, że będzie potrzebne więcej niż 700ml wody, wtedy można uzupełniać zwykłą) . Po kilku godzinach woda stanie się mętna i nabierze konsystencji kisielu. Kasze mogą zacząć kiełkować, jest to zjawisko normalne, nie należy się go bać :) Mogą pojawić się bąbelki, mieszanka może odrobinę urosnąć, zacząć się pienić i intensywniej pachnieć to wszystko oznaki tego, że zakwas pracuje i ma się dobrze. Po 24h blendujemy wszystko na konsystencję gęstej śmietany. Wsypujemy sól, ulubione dodatki (u nas jednym z nich zawsze jest siemię lniane, chia lub babka płesznik, ich własciwości zagęszczające sprawiają, że chleb się nie kruszy i dłużej zachowuje świeżość), całość mieszamy łyżką i przelewamy do keksówki (wymiary ok. 10x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę zostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin, czas może być różny w zależności od tego jaka temperatura panuje akurat w domu (od 2 do nawet 12h). Zasada jest taka, że im jest cieplej, tym wyrastanie trwa krócej. Pamiętajcie, żeby nie odstawiać masy w miejscu nasłonecznionym, najlepiej z dala od okna. Kiedy chleb wyrośnie i nabierze "brzuszka", pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1h, nie używając termoobiegu. Po tym czasie wyciągamy chleb z formy i papieru do pieczenia i odkładamy do wystudzenia. Należy zadbać o to, żeby chleb miał odpowiednią wentylację i jak najmniej punków styku z podłożem, żeby się nie zaparzył. Bardzo dobrze sprawdza się w tym celu kratka piekarnika wyciągnięta na blat.

Chleb powinien mieć chrupiącą skórkę i być miękki w środku.

Na zdrowie!

Składniki potrzebne do wykonania chleba znajdziecie w naszym sklepie, linki poniżej:

kasza gryczana

kasza jaglana

sól

dodatki

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl