Kategorie blog
Produkt dnia
Maranta trzcinowa trzcinowata BIO 200g Terrasana
Maranta trzcinowa trzcinowata BIO 200g Terrasana
14,90 zł
Kontakt
BIOżywczy Agnieszka Kogut
ul. Królowej Jadwigi 137, lok 2.12
80-034 Gdańsk

telefon: +48 881 917 355
e-mail: biuro@biozywczy.pl
Chmura tagów
Dieta bezglutenowa, czyli lekarstwo na talerzu 0
Dieta bezglutenowa, czyli lekarstwo na talerzu

Dieta bezglutenowa, czyli lek dostępny na talerzu

Dieta bezglutenowa jest jedynym lekarstwem dla osób cierpiących na celiakię. Stosując ją można pozbyć się objawów choroby i zapobiec negatywnym skutkom nieleczonej celiakii. Dieta bezglutenowa to, jak sama nazwa wskazuje, dieta, która wyklucza gluten z codziennego jadłospisu.

Jednocześnie chory musi jej przestrzegać już do końca życia. Jednak właśnie dzięki diecie bezglutenowej to życie może stać się o wiele lepsze. Dlaczego?

Ten wszechobecny gluten…

Podstawowym źródłem glutenu są cztery zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a w mniejszych ilościach również owies (który zostaje nim zanieczyszczony). Niemniej jednak ze względu na swe cechy fizyko-chemiczne gluten dodawany jest dziś dosłownie do wszystkiego. Dlaczego producenci żywności tak bardzo „kochają” to roślinne białko? Ponieważ gluten nabiera bardzo kleistej konsystencji, gdy połączy się go z wodą. Z tego względu doskonale sprawdza się w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, choćby przy wyrobie drożdżówek, ciast, chleba, bułek czy makaronu. To dzięki glutenowi są one takie miękkie i sprężyste. Gluten jest ponadto bardzo dobrym emulgatorem i nośnikiem zapachów. Wszystkie te cechy powodują że jest on szeroko wykorzystywany w produkcji konserw i innych przetworów mięsnych, jogurtów, przypraw, słodyczy, czy gum do żucia. Osoba z celiakią musi więc unikać ich jak ognia.

Czy istnieją produkty niezawierające glutenu w swoim składzie?

Tak! Są to np. jajka, świeże ryby, warzywa i owoce, mleko oraz maślanki, orzechy, dżemy, miód, a także wiele gatunków nieco mniej popularnych u nas zbóż: kukurydza, ryż, gryka, amarantus, sezam, tapioka, quinoa (komosa ryżowa), proso, teff, czy sorgo. Wszystkie ww. produkty są z natury pozbawione glutenu, w związku z czym osoba chorująca na celiakie może je spokojnie spożywać, nie martwiąc się o swoje zdrowie. Ale to jeszcze nie wszystko.

Produkty ze znakiem „przekreślonego kłosa” - coraz więcej ich na sklepowych półkach

Symbol ten jest dobrze znany chyba wszystkim osobom nietolerującym glutenu. Opatrzona nim żywność jest bowiem całkowicie dla nich bezpieczna, ponieważ nie zawiera toksycznego białka. Produkty ze znakiem przekreślonego kłosa są obecnie dużo łatwiej dostępne niż kiedyś. Wielu chorych zastępuje nimi produkty dla nich niedozwolone.

Celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu – czym jest?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, uwarunkowaną genetycznie. Osoba z celiakią trwale nie toleruje glutenu. Jest to więc taki rodzaj nietolerancji pokarmowej, którą ma się przez całe życie. W przeciwieństwie np. do alergii na gluten czy nadwrażliwości (które z celiakią są często mylone). Organizm „celiaka” całkowicie nie akceptuje tego białka. Gdy tylko się z nim zetknie wytwarza więc przeciwciała (tTG i EmA), których zadaniem jest zniszczenie „nieprzyjaciela”.

W wyniku tego ataku uszkodzone zostają jednak inne równie ważne elementy organizmu - kosmki jelita cienkiego, przez które przedostają się dostarczone z pożywieniem składniki odżywcze. W miarę upływu czasu, gdy prawidłowo działających kosmków jest coraz mniej, chory zaczyna więc cierpieć z powodu poważnych niedoborów i objawów, które z nich wynikają. Pojawiają się bóle brzucha, nudności, wzdęcia, biegunki, problemy ze szkliwem zębowym, wybroczyny na skórze i skurcze mięśni. Niestety brak leczenia celiakii niesie też ze sobą dużo poważniejsze konsekwencje, w tym poronienia, czy nowotwory jelita cienkiego.

Dieta bezglutenowa? Tak, ale najpierw diagnoza

Zbadać się w jej kierunku celiakii powinny na pewno wszystkie osoby, które po spożyciu produktu z glutenem mają problemy żołądkowo - jelitowe, a także najbliżsi krewni chorego na celiakię (gdyż jest to choroba dziedziczna). Diagnostyka celiakii to dość złożony proces. Zawsze powinny ją jednak otwierać badania genetyczne – jako że są najbardziej czułe i komfortowe dla pacjenta (próbkę stanowi prosty do pobrania wymaz z policzka). Warto też pamiętać, że bez czynnika genetycznego tak naprawdę nie ma celiakii. Jeśli badanie DNA nie stwierdza charakterystycznego układu genów (obecności genów HLA-DQ2 i DQ8), to celiakię można w zasadzie na 100% wykluczyć. Pozytywny wynik badania (wykrycie któregoś z genów), jest z kolei wskazaniem do dalszej diagnostyki. W takim przypadku wykonuje się testy serologiczne (na obecność przeciwciał), które w połączeniu z dodatnim wynikiem badania genetycznego i występowaniem objawów, pozwalają potwierdzić chorobę. Chory przechodzi wtedy na ścisłą dietę bezglutenową, która daje mu szanse na zdrowsze i bardziej komfortowe życie.

 

www.badaniaprenatalne.pl 

Zdjęcie: ©Heike Rau/123rf.com 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl