Kategorie blog
Produkt dnia
Kontakt
BIOżywczy Agnieszka Kogut
ul. Królowej Jadwigi 137, lok 2.12
80-034 Gdańsk

telefon: +48 881 917 355
e-mail: biuro@biozywczy.pl
Chmura tagów
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? 0
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Żywność BIO, czy żywność EKO? Czyli jak rozpoznać żywność ekologiczną.

 


Żywność ekologiczna
jak wskazuje Wikipedia to żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Stosowane są tylko środki naturalne.
Jedząc właśnie takie produkty mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi tylko dobrej jakości zdrowych produktów.

  
 

Jak więc rozpoznać żywność ekologiczną?
Potoczne określenia "żywność ekologiczna" lub "zdrowa żywność" często są używane zamiennie i nadużywane. Nazwa „żywność ekologiczna” faktycznie określa żywność certyfikowaną, natomiast „zdrowa żywność” jest w zasadzie nazwą marketingową. Tak więc jeśli chodzi o „zdrową żywność” każdy może nazwać tak swój produkt, bez żadnych określonych standardów. Żadne przepisy tego nie regulują. Jeśli natomiast szukamy prawdziwych produktów BIO, powinniśmy zwracać uwagę na hasło „żywność ekologiczna”. Często spotykane są też skróty „BIO” – od żywności biologicznej, „Organic” – od żywności organicznej lub żywność EKO - od ekologiczny.

Same w.w. hasła nie stanowią jeszcze gwarancji, że mamy do czynienia z produktami BIO. Wszystkie produkty ekologiczne powinny posiadać tzw. eko-certyfikat. I tu właśnie zaczyna się historia obrazków EKO, BIO, znaku liścia itp. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po certyfikatach BIO, który przygotowaliśmy.

certyfikat bio europejski  Zielony liść

Najpopularniejsze oznaczenie, które możemy znaleźć to Zielony liść (z 12 gwiazdkami) – znak zielonego liścia jest to Europejski Certyfikat Ekologiczny. Widzimy go najczęściej i jeśli kupowany produkt ma jego oznaczenie, możemy mieć pewność, że trafiliśmy na prawdziwy produkt ekologiczny.

Istnieje natomiast szereg certyfikatów krajowych, niektóre są stosowane razem ze znakiem zielonego liścia. Natomiast niektóre produkty nie mają certyfikatu europejskiego, tylko krajowy. Nie oznacza to, że nie są ekologiczne. Są to jak najbardziej zdrowe certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego.
Jak się domyślacie jest ich wiele i nie ma sensu listować tu ich wszystkich. Przedstawimy te najpopularniejsze:
bio siegel  Znaczek „BIO” – Bio Siegel niemiecki certyfikat ekologicznego rolnictwa

 ecocert  „Ecocert” – francuski certyfikat ekologicznego rolnictwa

To naszym zdaniem dwa najpopularniejsze spoza Polski.

Natomiast jeśli chodzi o krajowe to w Polsce są stosowane certyfikaty 11 firm, między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
Mają one swoje oznaczenia alfa numeryczne i często znaczek.

Certyfikaty polskie:

ekogwarancja

agrobiotest

  • TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-08) www.tuv.com
  • Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. (PL-EKO-09) www.agroeko.com.pl
  • SGS Polska (PL-EKO-10) www.sgs.pl

Co właściwie dla nas konsumentów oznacza taki certyfikat?

Certyfikat jest wyróżnieniem i uzyskać go mogą tylko gospodarstwa, które spełniają określone wymogi. Wymagania w poszczególnych krajach mogą się różnić, natomiast wszystkie obejmują zestaw standardów produkcyjnych dla uprawy, przechowywania, przetwarzania, pakowania i wysyłki. Są to m.in.:

  • nie stosowanie środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz
  • unikanie substancji syntetycznych i chemicznych (np. nawozów, pestycydów, dodatków do żywności),
  • unikanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowywania i wykorzystywania osadów ściekowych
  • prowadzenie upraw na gruntach rolnych, które są wolne zakazanych substancji
  • standardy dotyczące zwierząt, obejmujące wymagania dotyczące pasz, pomieszczeń gospodarskich i hodowli oraz zakazu profilaktycznego podawania antybiotyków i dodatków do pasz
  • prowadzenie szczegółowej dokumentacji w zakresie produkcji i sprzedaży (na potrzeby audytu)
  • oddzielne przechowywanie produktów ekologicznych i nie ekologicznych
  • okresowe kontrole produkcji, hodowli i upraw

Gospodarstwo aby uzyskać certyfikat musi przejść specjalne etapy tzw. konwersji, czyli przekształcenia procesu produkcji zgodnie z normami ekologicznymi Unii Europejskiej. Restrykcyjne zasady przyznawania certyfikatów sprawiają, że wyróżnienie to trafia tylko do prawdziwych gospodarstw ekologicznych.

Artykuły spożywcze produkowane przemysłowo mają być przede wszystkim tanie. Taki cel niestety odbija się na jakości produktów, czyli przede wszystkim ich składzie. Produkuje się dużo i tanio, a żywność musi mieć długie terminy ważności, więc musi zawierać substancje konserwujące. Aby takie długoterminowe produkty miały jakiś smak, stosowane są wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty itd. Produkcja ekologicznej żywności jest w związku z tym po pierwsze droższa, po drugie wymaga często więcej czasu (plony rolne rosną w naturalnym tempie bez przyspieszaczy). To powoduje, że często za produkty BIO musimy zapłacić więcej. Natomiast cena produktów BIO przekłada się bezpośrednio na ich jakość, w tym smak i wartości odżywcze. To z kolei przekłada się na nasze zdrowie, więc niektórzy zwolennicy zdrowej żywności twierdzą, że żywność BIO wcale nie jest droższa. Ponieważ dzięki niej mniej chorują, nie potrzebują lekarstw, lepiej się czują itd.

Gdzie kupować żywność ekologiczną?
Ważne jest aby kupować produkty w specjalistycznych sklepach ekologicznych, oferujących żywność najwyższej jakości posiadającą odpowiednie certyfikaty. W biozywczy.pl wszystkie produkty posiadające w.w. certyfikaty łatwo znaleźć, dzięki specjalnym filtrom. Wystarczy tylko:

  • wybrać z menu kategorię pt.: „Zdrowa żywność
  • wybrać filtr o nazwie „BIO/EKO” i zaznaczyć „tak

W ten sposób wyświetlą się nam tylko produkty pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego posiadające certyfikaty. Obecnie prawie 90% żywności sprzedawanej w naszym sklepie to certyfikowana żywność BIO.

eko produkty

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl