


e-mail: biuro@biozywczy.pl

- Mleko kokosowe bio ekologiczne ekstrakt 80% 400ml Terrasana
- Mleko kokosowe ekstrakt 60% 500ml AROY-D
- Baton Raw Energy z ziarnami Kakaowca 50 g Bombus
- Płatki drożdżowe nieaktywne suszone 150G Vita Natura
- Sok z buraków kiszonych zakwas bez cukru bio 300 ml
- Mleko kokosowe (60% ekstrakt) 400 ml Aroy-D
- Chrupki kukurydziane Teddy marchew i dynia od 7 miesiąca BEZGL. BIO 4x15g
- Baton RAW ENERGY kokos-kakao 50 g Bombus
- Baton owocowy kokos & orzech 35g Dobra Kaloria
- Chrupki kukurydziane Angelina marchew i jabłko od 7 miesiąca bezgl. bio 4x15g
- Baton owocowy kakao & orzech 35g Dobra Kaloria
- Baton owocowy chrupiący orzech 35g Dobra Kaloria
Kasza jaglana BIO jaglanka 400g Bio Planet

Opis
Kasza jaglana BIO 400g Jaglanka Bio Planet
Skład: kasza jaglana* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Ekologiczna kasza jaglana, jagły - otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Doskonała na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Kasza jaglana odkwasza organizm, jako jedyna kasza ma działanie zasadotwórcze, odgrywa więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Podnosi jego odporność. Wyprażona (na suchej patelnilub w garnku) przed gotowaniem ma działanie osuszające.Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji (ma działanie odtruwające, przeciwgrzybicze) jest pomocna przy leczeniu niestrawności i biegunek.
Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu.Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu), jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dzieci.
Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.
Sposób przygotowania:
Kaszę wyprażyć na sucho w garnku lub na patelni, na niewielkim ogniu, często potrząsając. Następnie przelać niewielką ilością wrzątku, przepłukać i odlać wodę (można przelać kaszę wrzątkiem na sitku). Do odsączonej kaszy nalać wrzątku (dwa razy więcej niż kaszy) dodać szczyptę soli i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal
- Tłuszcz - 3,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
- Węglowodany - 69 g
- w tym cukry - 1,4 g
- Białko - 9,8 g
- Sól - 0 g
Dane techniczne
Bezglutenowe | Tak |
Bezglutenowe z certyfikatem | Nie |
BIO / EKO | Tak |
Bez białego cukru | Tak |
Bezmleczne | Tak |
Bez jajek | Tak |