Producenci
Produkt dnia
Kontakt
BIOżywczy Agnieszka Kogut
ul. Królowej Jadwigi 137, lok 2.12
80-034 Gdańsk

telefon: +48 881 917 355
e-mail: biuro@biozywczy.pl

MLEKO KOKOSOWE (60% EKSTRAKT) 500ml AROY-D

Dostępność: 2
Cena: 10,95 zł 10.95
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.77 (Ilość ocen: 0)
Producent: AROY-D
Kod produktu: 1_20150529221456

Opis

MLECZKO MLEKO KOKOSOWE UHT (60% EKSTRAKT, 18% TŁUSZCZU) 500ml AROY-D

Skład: ekstrakt z orzecha kokosowego 60%, woda.

Wyprodukowano w Tajlandii.

100% (bez dodatków) wysokiej jakości mleko kokosowe pozyskiwane z kopry świeżych kokosów.

Idealne do gotowania wszelkich dań kuchni tajskiej. Nie zawiera konserwantów ani zagęstników. Jednolita, kremowa konsystencja. Nie rozwarstwia się nawet po schłodzeniu. Świetnie nadaje się do kawy, deserów oraz dań kuchni orientalnej.

Sposób użycia: Dodać do przygotowywanej potrawy wszędzie tam, gdzie wskazane jest zastosowanie mleka bądź kremu kokosowego.

Mleko kokosowe: to nie słodka woda, którą można znaleźć wewnątrz orzecha, lecz gęsty płyn wyciskany z jego grubego, dobrze dojrzałego miąższu.

Otrzymuje się je w procesie wyciskania pod prasą namoczonego w gorącej wodzie pokrojonego miąższu kokosowego. Czasem miąższ wyciskany jest ponownie, otrzymuje się wtedy tzw. lekkie mleko kokosowe.

Średniej wielkości, dojrzały orzech kokosowy pozwala uzyskać około dwóch filiżanek mleka.

Dobre mleko kokosowe ma czysty, biały kolor i smak porządnej, lekko słodkiej śmietanki z kokosową nutą. Pozostawione w bezruchu naturalnie się rozwarstwia: śmietanka kokosowa zbiera się na górze, a cięższa woda na dole. Dlatego przy przepisach wymagających kremu kokosowego nie należy wstrząsać puszką, tylko łyżką zebrać z wierzchu gęstą śmietankę. Gdy jest ciepło, dobrze jest puszkę wcześniej schłodzić w lodówce, krem bowiem stężeje i łatwiej go będzie oddzielić od wody.

Nie jest zalecane używanie lekkiego mleka kokosowego, gdyż pozbawione jest praktycznie smaku. Zwykle producenci dodają do niego różne rodzaje mąki, aby wyglądało na gęstsze i bielsze niż jest w rzeczywistości. Dużo lepszym rozwiązaniem jest rozcieńczyć dobrej jakości mleko wodą lub bezpośrednio w potrawie.

Nie należy obawiać się nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mleku kokosowym, gdyż są to dobre kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne i dające ciału szybką dawkę energii. W przeciwieństwie do obiegowych opinii, nie są przekształcane w zły cholesterol. W tych rejonach świata, gdzie głównym źródłem tłuszczu są orzechy kokosowe, ludzie nie zapadają na choroby serca. Głównym kwasem tłuszczowym w mleku kokosowym jest kwas laurynowy, który poza tym występuje w obfitości w mleku kobiecym, i który działa korzystnie na rozwój mózgu i kośćca. 

Właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne oleju kokosowego wykorzystywane są w leczeniu AIDS i grzybic.

Mleko kokosowe po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce, nie dłużej jednak niż kilka dni. Nie powinno się go trzymać w zamrażalniku, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo warzenia się w czasie gotowania. Nie należy używać słodzonego mleka kokosowego do tajskich potraw!

Mleko kokosowe to podstawa większości tajskich curry. Aby przygotować sos curry, wpierw podgrzewa się dość mocno śmietankę kokosową, dzięki czemu wydziela się z niej i utrzymuje na powierzchni olej kokosowy. Następnie do tego oleju dodaje się pastę curry i smaży aż do uwolnienia i zmieszania smaków użytych ziół i przypraw, na końcu dopiero dodaje się resztę mleka kokosowego. Gotowe curry będzie miało cienką warstwę oleju na powierzchni. Olej wydobywa kolor sosu: czerwony, zielony czy żółty, dzięki czemu curry wyglądają bardzo atrakcyjnie.

Dane techniczne

Bezglutenowe Tak
Bezglutenowe z certyfikatem Nie
BIO / EKO Nie
Bez białego cukru Tak
Bezmleczne Tak
Bez jajek Tak

Produkty powiązane

Promocje
Mąka z konopi BIO 400g Bio Planet
Mąka z konopi BIO 400g Bio Planet
6,95 zł 5,95 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl