


e-mail: biuro@biozywczy.pl

- Mleko kokosowe bio ekologiczne ekstrakt 80% 400ml Terrasana
- Mleko kokosowe ekstrakt 60% 500ml AROY-D
- Baton Raw Energy z ziarnami Kakaowca 50 g Bombus
- Płatki drożdżowe nieaktywne suszone 150G Vita Natura
- Sok z buraków kiszonych zakwas bez cukru bio 300 ml
- Mleko kokosowe (60% ekstrakt) 400 ml Aroy-D
- Chrupki kukurydziane Teddy marchew i dynia od 7 miesiąca BEZGL. BIO 4x15g
- Baton RAW ENERGY kokos-kakao 50 g Bombus
- Baton owocowy kokos & orzech 35g Dobra Kaloria
- Chrupki kukurydziane Angelina marchew i jabłko od 7 miesiąca bezgl. bio 4x15g
- Baton owocowy kakao & orzech 35g Dobra Kaloria
- Baton owocowy chrupiący orzech 35g Dobra Kaloria
Mleko kokosowe (60% ekstrakt) 400 ml Aroy-D

Opis
Mleko Mleczko kokosowe (60% ekstrakt, 18,5% tłuszczu) 400 ml Aroy-D kremowe
Skład: ekstrakt z orzecha kokosowego 60%, woda.
Mleko kokosowe w puszce 400 ml zawierające aż 18,5% tłuszczu (światowe normy pozwalają nazywać mlekiem kokosowym produkty o zawartości tłuszczu od 10 do 20% wagowych tłuszczu, maksymalna wartość osiągana przy produkcji to 25%).
Idealne do gotowania wszelkich dań kuchni tajskiej. Nie zawiera konserwantów ani zagęstników. Jednolita, kremowa konsystencja. Świetnie nadaje się do kawy, deserów oraz dań kuchni orientalnej. Najlepsze mleko do gęstego i aromatycznego curry.
Sposób użycia: Dodać do przygotowywanej potrawy wszędzie tam, gdzie wskazane jest zastosowanie mleka bądź kremu kokosowego.
Mleko kokosowe: to nie słodka woda, którą można znaleźć wewnątrz orzecha, lecz gęsty płyn wyciskany z jego grubego, dobrze dojrzałego miąższu.
Otrzymuje się je w procesie wyciskania pod prasą namoczonego w gorącej wodzie pokrojonego miąższu kokosowego. Czasem miąższ wyciskany jest ponownie, otrzymuje się wtedy tzw. lekkie mleko kokosowe.
Średniej wielkości, dojrzały orzech kokosowy pozwala uzyskać około dwóch filiżanek mleka.
Dobre mleko kokosowe ma czysty, biały kolor i smak porządnej, lekko słodkiej śmietanki z kokosową nutą. Pozostawione w bezruchu naturalnie się rozwarstwia: śmietanka kokosowa zbiera się na górze, a cięższa woda na dole. Dlatego przy przepisach wymagających kremu kokosowego nie należy wstrząsać puszką, tylko łyżką zebrać z wierzchu gęstą śmietankę. Gdy jest ciepło, dobrze jest puszkę wcześniej schłodzić w lodówce, krem bowiem stężeje i łatwiej go będzie oddzielić od wody.
Nie jest zalecane używanie lekkiego mleka kokosowego, gdyż pozbawione jest praktycznie smaku. Zwykle producenci dodają do niego różne rodzaje mąki, aby wyglądało na gęstsze i bielsze niż jest w rzeczywistości. Dużo lepszym rozwiązaniem jest rozcieńczyć dobrej jakości mleko wodą lub bezpośrednio w potrawie.
Nie należy obawiać się nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mleku kokosowym, gdyż są to dobre kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne i dające ciału szybką dawkę energii. W przeciwieństwie do obiegowych opinii, nie są przekształcane w zły cholesterol. W tych rejonach świata, gdzie głównym źródłem tłuszczu są orzechy kokosowe, ludzie nie zapadają na choroby serca. Głównym kwasem tłuszczowym w mleku kokosowym jest kwas laurynowy, który poza tym występuje w obfitości w mleku kobiecym, i który działa korzystnie na rozwój mózgu i kośćca.
Mleko kokosowe po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce, nie dłużej jednak niż kilka dni. Nie powinno się go trzymać w zamrażalniku, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo warzenia się w czasie gotowania. Nie należy używać słodzonego mleka kokosowego do tajskich potraw!
Mleko kokosowe to podstawa większości tajskich curry. Aby przygotować sos curry, wpierw podgrzewa się dość mocno śmietankę kokosową, dzięki czemu wydziela się z niej i utrzymuje na powierzchni olej kokosowy. Następnie do tego oleju dodaje się pastę curry i smaży aż do uwolnienia i zmieszania smaków użytych ziół i przypraw, na końcu dopiero dodaje się resztę mleka kokosowego. Gotowe curry będzie miało cienką warstwę oleju na powierzchni. Olej wydobywa kolor sosu: czerwony, zielony czy żółty, dzięki czemu curry wyglądają bardzo atrakcyjnie.
Dodatkowe informacje:
Gromadzenie się gęstego kremu w górnej części puszki jest naturalnym procesem. W celu uzyskania jednolitego mleka dokładnie wstrząsnąć.
Wyprodukowane w: Tajlandii
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna 745kj/181kcal
- białko 1,6g
- węglowodany 1,95g
- w tym cukry 1,95
- tłuszcz 18,5g
- w tym tłuszcze nasycone 13,1g
- błonnik 0,00g
- sód 0,02g
Dane techniczne
Bezglutenowe | Tak |
Bezglutenowe z certyfikatem | Nie |
BIO / EKO | Nie |
Bez białego cukru | Tak |
Bezmleczne | Tak |
Bez jajek | Tak |