Producenci
Produkt dnia
Maranta trzcinowa trzcinowata BIO 200g Terrasana
Maranta trzcinowa trzcinowata BIO 200g Terrasana
14,90 zł
Kontakt
BIOżywczy Agnieszka Kogut
ul. Królowej Jadwigi 137, lok 2.12
80-034 Gdańsk

telefon: +48 881 917 355
e-mail: biuro@biozywczy.pl

Quinoa biała komosa ryżowa BIO 250g Bio Planet

Dostępność: 0
Cena: 9,39 zł 9.39
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5 (Ilość ocen: 0)
Producent: Bio Planet
Kod produktu: 209

Opis

Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO 250g Bio Planet

Skład: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Opis: Ekologiczna quinoa biała (złoto Inków), znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. 

Komosa ryżowa właściwości:

  • jest źródłem pełnowartościowego białka;
  • zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor;
  • jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2;
  • zawiera flawonoidy, które maja działanie antyoksydacyjne
  • zawiera saponiny, które mają działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące (wspomagające odporność)
  • jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie.

Zastosowanie w kuchni:
Quinoa ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Ugotowane ziarna komosy ryżowej mogą zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony, można również z dodatkiem ziaren quinoa ugotować ryż, kaszę jaglaną lub kaszę gryczana. Ugotowana może być składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Mąkę z komosy ryżowej można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone (ekspandowane) ziarna można dodać np. do jogurtu.

Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:

  • Komponent zup i dań jednogarnkowych;
  • Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu
  • Podstawa zapiekanek na słono i słodko. 

Sposób przygotowania: zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 20 min. Posolić pod koniec gotowania

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1532 kJ /  363 kcal
  • Tłuszcz - 5,9 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
  • Węglowodany - 62 g
  • w tym cukry - 1,6 g
  • Białko - 12 g
  • Sól - 0 g

Dane techniczne

Bezglutenowe Tak
Bezglutenowe z certyfikatem Nie
BIO / EKO Tak
Bez białego cukru Tak
Bezmleczne Tak
Bez jajek Tak

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl